Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Salg av rå melk bør forbys

Ikke gamble med folkehelsa for noen kroner ekstra per liter melk.

Pasteurisering av melk er en av de store framskrittene som er gjort på folkehelse fra forrige århundre.
Pasteurisering av melk er en av de store framskrittene som er gjort på folkehelse fra forrige århundre.

Om de viktigste folkehelsetiltakene fra forrige århundre skal listes opp, de som har vært med og reddet livet og helsa til hundrevis av millioner mennesker, er vaksiner, klorbehandling av drikkevann, antibiotika, bedre sanitære forhold og mindre matbårne sykdommer øverst på lista. Profesjonalisering av alle ledd fra primærproduksjonen og hele verdikjeden, fram til maten står på bordet hos forbruker, med kontinuerlig kjøling, pasteurisering og emballering, gjør at folk blir langt mindre syke i dag som følge av det de spiser, enn hva som var tilfellet for 100 år siden.

Og sånn kan vi tydeligvis ikke ha det.

Siden 1952 har det vært forbudt å selge upasteurisert melk i Norge, men nå i februar har Mattilsynet hatt ute på høring et forslag om å tillate melkebønder å selge inntil 5 000 liter rett til forbruker, uten at melka er varmebehandla. Foranledninga til dette er at den biodynamiske melkebonden Gustaaf Koot i fjor ble dømt til fengsel for å ha drevet med organisert salg av rå melk. I tillegg etterspør flere forbrukere å få kjøpe rå melk, på grunn av en rekke udokumenterte, positive helseeffekter, eller ønsker om å leve mer «naturlig».

Blant motstanderne av forslaget finner vi Folkehelseinstituttet og forskere ved NMBU, hvis argumenter du kan lese om på nyhetssidene i denne utgaven. Fagfolkene på feltet mener det er å gamble med helsa, å åpne for salg av upasteurisert melk.

Annonse

Forslagets heiagjeng består blant annet av Oikos – Økologisk Norge, som skriver i høringsuttalelsen at de er glade for at salg av rå melk legaliseres, og at dagens regelverk er sterkt begrensende for bondens næringsfrihet. Oikos er ellers ikke kjent for å være tilhengere av liberalisering av regelverk og næringsfrihet, der de sitter som forvaltere av en forskrift som forbyr bønder å bruke plantevernmidler og mineralgjødsel. Tvert imot, i økologiforskriften finner vi igjen at syke dyr fortrinnsvis skal behandles med planteekstrakter og homeopati, framfor eksempelvis antibiotika.

Oikos’ holdning er i grunnen beskrivende for en bevegelse av anti-modernitet som går gjennom hele den vestlige verden, som vil gjøre slutt på de framskrittene vi har nytt godt av snart i 100 år. På hjemmesida til Organic Consumers Association, Oikos’ søsterorganisasjon i USA, finnes det en rekke artikler om at vaksiner ikke fungerer og at vaksiner kan gi autisme. Anti-vaksinepropagandaen har ført til et fall i vaksinedekninga på begge sider av Atlanterhavet, og i sommer døde 35 barn av meslinger i Europa.

I april i fjor kunne du i Dagens Næringsliv lese at «Rått, urenset vann er den nyeste helsetrenden». I California betaler folk 27 kroner literen for å få «levende vann» tilkjørt på døra. Men råvannstilhengerne vil helst drikke vannet direkte fra bekken eller kilden, helt ufiltrert og ubehandla. Til DN sier Vidar Lund, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet: «Det har vært trender på å drikke rå melk også, så det måtte vel komme en gang dette også.»

Her er min høringsuttalelse på alt ovenstående vas: Forby salg av upasteurisert melk. Påby vaksiner. La dem som blir syke av å drikke rått vann, få tilbud om homeopatisk medisin hvis de blir syke. Også kjent som vann.

For det naturlige, fram til for hundre år siden, var at fire av seks barn døde før de ble voksne. Det som er dokumentert, er at vi kan dø eller ødelegge helsa som følge av matbårne sykdommer, eller sykdommer som nå kan unngås. Ikke la ønsket om å tjene noen kroner ekstra per liter melk reversere det.

Neste artikkel

Hvor mange potetprodusenter står igjen til slutt?