Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Velkommen til vår hverdag!

Vi lar oss ikke stresse av uforutsigbarhet.

BINGO: Sene nattetimer, usikkert vær og uforutsigbare priser. Tenk så gode vi da kan bli med lavere risiko, bedre betalt og mer forutsigbarhet! Foto: Marit Glærum.
BINGO: Sene nattetimer, usikkert vær og uforutsigbare priser. Tenk så gode vi da kan bli med lavere risiko, bedre betalt og mer forutsigbarhet! Foto: Marit Glærum.

JEG ER EN AKTIV BRUKER av kulturlivet. Det vil si, jeg var. Både gjennom studietida på Ås, og i de sju åra jeg bodde i hovedstaden, var teater, konserter og annet kulturelt påfyll en del av hverdagen. Livet på landet, med en fireåring i huset, hester og sauer i vedskåla og griser i fjøset, gir dessverre ikke rom for så mye mer input enn Terje Formoes lettbeinte låter, om at livet er herlig når man er en fri, frank, mett og lat pirat. Det, eller at ordfører Humdinger har jukset i olabilløp i Adventurebukta, og satt inn en rakettmotor sånn at Chase og Skye må redde ham fra å kræsje med en geit i ørkenen.

DET HAR SEG VISST SÅNN, at det i den siste tida har vært pandemi. Pandemien har ført med seg en ganske stor mengde uforutsigbarhet. Hvem kan jeg møte, hvor mange kan jeg møte, kan jeg dra på ferie i 2022? Skal vi ha bryllupet vårt? Hvor mange gjester kan vi invitere? Er det fire eller ti dager med isolasjon som gjelder? Ved siste runde med nedstenging og avlysing av konserter og arrangementer, så jeg en kulturarbeider som delte et innlegg i sosiale medier. Ordlyden var noe sånt som: Gi oss forutsigbarhet!

Annonse

GJENKJENNELIG ORD, tenkte jeg. For det er jo det samme vi gnåler om i landbruket til det kjedsommelige. Forståelig nok. For forutsigbarhet er jo behagelig. Stabilt, balansert, solid.

OG SÅ TENKTE JEG: Hva gjør uforutsigbarhet med folk? Blir de for eksempel stressa? I min søken etter svar kunne Internett fortelle meg at de som er mest stressa i jobbene sine, er militært personell, brannfolk, piloter, politi, nyhetsreportere, arrangementskoordinatorer, journalister og drosjesjåfører. Ifølge en årlig rapport fra CareerCast er det fysiske krav, farer på jobben, miljøet på arbeidsplassen og risikoen for personskade på seg selv eller andre, hvor arbeideren er direkte ansvarlig, som utløser dette stresset. I den andre enden av skalaen finner vi dataingeniører, ernæringsspesialister, medisinske journalteknikere (!), massører, hvitevarereparatører, bibliotekarer, medisinske sonografer, universitetsprofessorer og frisører. Her får du forholdsvis godt betalt, men løper ingen risiko for eget eller andres liv. Du har få frister og lav konkurranse fra kollegaer.

Internett kunne også fortelle meg at er du skogsarbeider, har du Amerikas farligste jobb. Studien fant at det å være skogsarbeider, er 33 ganger så farlig som en «vanlig» jobb. På den samme lista var bønder å finne på åttende plass, og ansatte i landbruket var nummer 11. Amerikanske bønder og andre i landbruket dør stort sett i klemulykker hvor maskiner er involverte. Det samme gjelder nok i stor grad her hjemme. På lista over de 25 farligste jobbene finner vi også snekkere (spesifikt de som jobber på tak), kranoperatører, ansatte på byggeplasser, mekanikere for store og små maskiner og vedlikeholdsarbeidere. Hvor mange av de sistnevnte jobbene utfører du som bonde? Og hvor ofte får du prøvd fysikken din i et litt røft miljø, hvor risikoen for eget eller andres liv er til stede, som var faktorene som gjør at folk blir stressa på jobb. I tillegg får du dårlig betalt.

SÅ VI HAR en av de farligste jobbene. Men ikke bare er jobben farlig i seg selv, for på toppen av det hele skal vi håndtere biologi og værguder, som har det med alltid å være alt annet enn forutsigbare. Vi lar oss likevel ikke stresse av det. Jeg tenker at det sier mye om hvor lidenskapelig interesserte bønder er i det de driver med. Høy risiko, dårlig betalt og enorme mengder uforutsigbarhet har ikke klart å knekke oss ennå. Tenk så gode vi da kan bli med lavere risiko, bedre betalt og mer forutsigbarhet. Men skulle kulturlivet trenge coacher i kurset «Hvordan håndtere uforutsigbarhet», kjenner jeg noen de kan ringe!

Neste artikkel

Ei billig forsikring